Ayurvedische Herfst Detox 

14 October 2022

Ayurvedische Herfst Detox 

Een aantal van jullie weten dat ik net een Ayurvedische herfst detox heb gevolgd. Waarom ik deze detox heb gevolgd wat deze anders maakt dan alle, en wat het resultaat hiervan was ga ik je in deze blog vertellen. Veel lees plezier en inspiratie gewenst!

Ik heb deze detox gevolgd omdat ik mijn lichaam en geest een RESET te geven, om zoveel mogelijk min lichaam en geest te ondersteunen, zeker nu in het seizoen van de herfst. Tijdens een seizoen verandering kun je last hebben van de veranderingen die een seizoen wisseling met zich meebrengt; zo kun je in de fase  meer moeite hebben met het behouden van je energie. Je kunt meer stress ervaren of onrust in je hoofd. De detox die ik heb gevolgd geeft je spijsvertering rust en leert je om gemakkelijker mee te bewegen in het ritme van de herfst. Je bent je lichaam gedurende een bepaalde periode aan het opschonen en dit zonder dat je honger krijgt! Het is een mono dieet en bestaat uit warme kitchari maaltijden waarbij de basis uit mungbonen bestaat.  

 

Wat is het ?

De Ayurvedische Detox is een vastenkuur waarbij je meerdere dagen een mono dieet volgt. Tijdens de DETOX fase eet je alleen licht verteerbare maaltijden. Je eet vooral (of alleen) kitchari. De basis hiervan bestaat uit mung bonen. Samen met groente en heerlijke kruiden zoals venkel en komijn. Deze kitchari eet je 3 x per dag (of meer als je hier behoefte aan hebt) De kitchari kun je afwisselen met mungbonen soep e/o mungbonen pap. En rijst kun je hier nog aan toevoegen. Je drinkt gedurende deze dagen alleen (warm) water en kruiden thee. Door deze detox kun je gemakkelijker mee te bewegen met het ritme van de herfst en je ondersteunt je spijsvertering want die krijgt alle rust. Tijdens deze detox is het de bedoeling dat je GEEN honger hebt. Je mag zo vaak eten als je wilt en wordt er een basis aangehouden van 3 maaltijden per dag. Ook een groot verschil met andere detox-es.

Wat kan het je brengen?

Je raakt afvalstoffen kwijt

Je kunt fysiek en mentaal (beter)loslaten

Je ondersteunt je lichaam en geest met de seizoen overgang van zomer naar herfst

Je ervaart meer mentale rust

Beter inslapen en doorslapen

Energieker voelen

Boost voor je immuunsysteem

Meer focus

Je huid wordt gladder

Beter concentreren  

 

Dingen die mij hielpen tijdens de detox :

Vooraf ruimte vrij te maken in mijn agenda voor de periode van de detox 

Mediteren

Rustige yin yoga en yoga nidra 

Wandelen in de natuur

Mij laten masseren (onstpanningsmassage met aromaolie)

Vroeg naar bed ( voor 22u)

Het plaatsen van een intentie voor start van de detox en deze te herhalen

Houden van een digitale detox, > telefoongebruik verminderen zodat ik minder prikkels binnen kreeg. De detox is een ideaal moment om ook je hoofd wat meer rust te geven en dus ook digitaal minder aanwezig te zijn.

Het bijhouden van een journal (relfectie momenten)

En.. het vooruitzicht van de opbouwfase hoe extra lekker alles zou gaan smaken.

 

Hoe het ging

Het fijne aan deze detox vond ik, dat je niet alleen de detox dagen zelf hardcore hebt,  maar dat je om hierin goed begeleid te worden een afbouw- en ook weer opbouwfase hebt. Zelf kun je kiezen hoeveel dagen je de detox fase wilt doen maar gemiddeld is dit 3-5 dagen. Ik startte met mijn afbouwfase net nadat ik een stevige buikinfectie had gehad en daarom dus al van mijn koffie momentjes (1 tot 2 kopjes per dag) al afgekickt was. Deze afbouwfase is bedoeld om je lichaam voor te bereiden op de detox dagen. Zo voorkom je al te grote afkickverschijnselen waaronder stevige hoofdpijn tijdens de detox zelf. In deze fase wordt aangeraden te minderen ( of stoppen) met o.a. koffie, zuivel en suiker en vlees. Deze fase duurde bij mij 3 dagen. Een geplant etentje was hierbij nog een kleine uitdaging maar wel heel fijn dit vooraf zo goed mogelijk te kunnen plannen. (mijn tip ook als je het wilt doen dit echt af te blokken in je agenda)

De Detox fase : in het begin nou ja eigenlijk alle 4 dagen stond de keuken hier helemaal vol met pannen, en had ik het gevoel dat mijn leventje vooral bestond uit koken. Alles maak je iedere dag vers klaar. Tijdens de 2e dag , en ook wel aan het einde van dag 3 dag vond ik de detox het zwaarste. De mungbonen groen en geel kwamen zo ongeveer mijn neusvleugels uit terwijl de fysieke ongemakken me erg mee vielen. Ik had alleen op dag 2 vanaf de middag hoofdpijn en tijdens de detox merkte ik toch ook wel zo nu en dan het weeige- gevoel /trek. Omdat de pap in de ochtend mij niet lekker viel at ik in de ochtend rijst. Het variëren in groentes is heel fijn en wat ik ook heel fijn vond was dat ik geen drukte in mijn hoofd heb ervaren. Ik voelde mij erg gegrond tijdens de detox. Ik ben iemand die mezelf druk op kan leggen en dat mijn to do lijstjes af moeten zijn en dat alles goed moet zijn gebeurd.  Ik had ook geen last van cravings ( zin om te snoepen)  Dus ++.

Binnen Ayurveda raden ze het aan 2 x per jaar te detoxen. 1 x In de lente en 1x in de herfst  Deze verschillen ook van elkaar.  In de herfst is het belangrijk om te gronden, te vertragen en helpt de detox je hierbij. Wanneer je niet een volledige detox wilt volgen kun je binnen Ayurveda ook prima 1 x per week een dag kitcheri houden of wat jou past ( 1 x per maand bijvoorbeeld op de maandag). Dit wil ik zelf zeker ook meer gaan integreren in mijn leven. Het mooie van Ayurveda vind ik dat het allemaal op een zachte manier gaat : je moet niks! Liever 1 ding integreren dan alles tegelijk. Het is vooral uitproberen en voelen wat er bij jou past.    

En dan nog even kort over de opbouwfase : Oooo wat smaakte mijn eerste speculaas havermout crumble porridge fantastisch. Wat een explosie aan smaken.  Ik was er na het mijn zoon naar school brengen echt even voor gaan zitten en dat is toch echt wel een BONUS van zo'n detox. Omdat je weet dat je laatste dag is aangebroken helpt je dit ook enorm om vol te houden.  Ook vond ik het heel fijn om dit samen met een groep te doen, ik geloof wel dat je dan minder snel te neiging hebt om eventueel te stoppen. Na de detox zijn er voedingsmiddelen die ik niet meer lekker vind. Zo vind ik mijn favoriete noten van de leukste notenbar hier veel te zout ( gelukkig hebben ze ook de ongezoute variant) En laten de voedingsmiddelen die ik niet meer lekker vind nou ook minder gezond zijn. win win dus. Ik dronk al niet zo veel koffie en geniet nu nog meer als ik 1 kopje per dag ( in de ochtend ) drink. Je hebt ook vervangers voor koffie die je kunt uitproberen, ik kies persoonlijk dan liever voor een thermoskan met mijn favoriete kruiden thee.    

Tip : Een mooi stapje vanuit de detox kan zijn om te kijken hoe je verder gaat. Wellicht is er iets uit de detox wat je verder wilt integreren in je dagelijkse leven. Voor mij is dit als hierboven genoemd;  ik ga de kitcherie vaker doen, in de zin van als een vaste dag in de week of 1 x per maand. Even een dag mijn spijsvertering rust te geven. Zonder dat ik het vooraf vertel valt de Ayurvedische keuken ook goed in de smaak bij de mannen thuis, al is hun tip wel om het niet dagelijks te eten. Verder lukt het mij goed om de (Ayurvedische-) rituelen, gewoontes van de herfst in mijn dagelijkse leven te integreren 'die werken voor mij', zodat het een routine wordt. En dit voelt zo fijn!  Ik voel meer rust, voel mij meer gegrond en ik voel mij lichter. Het gaat hierin ook steeds om de vraag ; hoeveel ruimte gun jij jezelf? En als iets langere tijd doet dan heb je een gegeven moment niet meer door dat je het 'allemaal' extra doet omdat het als vanzelf gaat.    

 

Nog even in het kort een rijtje met wat de detox mij heeft gebracht (en dit verschilt per persoon) 

-Minder opgeblazen gevoel

-Beter doorslapen ‘s nachts

-Afgevallen ( je valt af als dit nodig is)

-Veel meer smaak (terug) gekregen

-Helderder > meer focus en concentratie

-Rust

-Lichter (fysiek en mentaal)

-Ik voel mij meer gegrond, waardoor ik oa minder chaotisch ben 

 

Resume: zou ik jou deze detox aanraden? JA! Zeker. En wanneer je dit samen (met iemand) kunt  is het nog fijner, het motiveert en inspireert.

De detox van de herfst kun je prima in oktober en november ook nog doen. Wil je meer over de Ayurvedische detox weten, wanneer je dit bijvoorbeeld samen wilt doen dan deel ik met liefde tips hierover zoals waar ik de detox hebt gevolgd en waar je meer informatie kunt vinden. En wie weet gaan we de volgende, in de lente samen doen!